Ταξίδι στο παρελθόν...1975 - B-X NEWS

Post Top Ad



Ταξίδι στο παρελθόν...1975

Ταξίδι στο παρελθόν...1975

Share This

1975

Στις 20 Φεβρουαρίου 2016 η εκπομπή " Έχουμε Θέμα " στον ΑΡΤfm 90.6 παρουσίασε την εκπομπή "Ταξίδι στο παρελθόν 1975" σας παραθέτουμε τις πληροφορίες που είναι από το Προσωπικό Αρχείου του Ραδιοφωνικού Παραγωγού Βασίλη Ζαχαρίου.

Πρωτοχρονιά του 1975 και η Ελλάδα απαλλαγμένη πια από τα δεσμά της χούντας γιορτάζει.  Η Μελίνα Μερκούρη, ο Ζύλ Ντασέν, η Νόνικα Γαληνέα, ο Κώστας Ρηγόπουλος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και πολλοί άλλοι πήραν μέρος σε μία αξέχαστη εορταστική εκπομπή η οποία ήταν στην ουσία ένα πάρτι το οποίο έκανε η Νόνικα Γαληνέα και την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος στην ΕΤ1

«Ανεξάρτητα»λέγεται ο δίσκος του Μαρκόπουλου, που κυκλοφορεί το 1975.
Στις 27 Ιανουαρίου ο Μαρκόπουλος κάνει μια συναυλία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης όπου ακούγεται για πρώτη φορά το τραγούδι «Λέγκω – Λέγκω» (ο κανονικός τίτλος του είναι «Ελλάδα»).Το τραγούδησε βέβαια ο Μαρκόπουλος ,αλλά γνωστό και μεγάλη επιτυχία έγινε από την Χαρούλα Αλεξίου

  Στις 7 Ιανουαρίου 1975 η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τις προτάσεις της για το νέο Σύνταγμα και την επόμενη μέρα η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή άρχισε και επίσημα το συντακτικό της έργο, εκλέγοντας κοινοβουλευτική επιτροπή συντάξεως του Συντάγματος με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Τσάτσο.
14 Ιανουαρίου - Προφυλακίζονται οι πραξικοπηματίες της Χούντας.


29 Ιανουαρίου και φεύγει από την ζωη ένας  Σπουδαίος και δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γνωστός από το ρόλο του «μεθύστακα», με τον οποίο σχεδόν ταυτίστηκε καλλιτεχνικά. Μιλάμε βέβαια για τον Ορέστη Μακρή.

Λίγοι ποιητές έχουν ταξιδέψει τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο ο «ιδανικός και ανάξιος εραστής» Νίκος Καββαδίας. 10 Φεβρουαρίου του 1975, ο Νίκος Καββαδίας «έφυγε» για το τελευταίο του μεγάλο ταξίδι στο Άπειρο και την αιωνιότητα...Ο Πρώτος συνθέτης που μελοποιεί ποιήματα του Καββαδία είναι ο Γιάννης Σπανός.(Ιδανικός και Ανάξιος Εραστής)

  Ως Πραξικόπημα της Πιτζάμας έμεινε στην ιστορία η συνωμοτική κίνηση ομάδας αξιωματικών για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή, που αποκαλύφθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1975. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, επειδή οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν κοιμώμενοι στα σπίτια τους. Αρχηγός της συνωμοσίας ήταν ο προφυλακισμένος τότε στον Κορυδαλλό τέως δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης.

Μάρτιος 1975 και Ανοίγουν τα δύο πρώτα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Κούσκουρα και στην Τσιμισκή, με το λογότυπο GOODY’S και με σήμα, για όσους το θυμούνται, το γνωστό ανθρωπάκι.

Στις 15 Μαρτίου 1975 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης ο διασημότερος Έλληνας του 20ου αιώνα. Πέθανε από μυασθένεια στο Αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού, έχοντας στο προσκέφαλο την κόρη του Χριστίνα


Το εθνόσημο που ισχύει σήμερα, ή καλύτερα η μορφή που έχει υιοθετηθεί από τη μεταπολίτευση και μετά, έχει «γενέθλια», καθώς η ιστορία του αρχίζει στις 22 Μαρτίου 1975.


Το 1975, είναι η χρονιά της επιστροφής του Πάνου Γαβαλά στη δισκογραφία έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια αποχής. Είχε φύγει στο εξωτερικό με το κλείσιμο της εταιρείας του. Επιστρέφοντας συνεργάζεται με την ΜΙΝΟΣ και την άνοιξη κυκλοφορεί το καινούργιο άλμπουμ του με τίτλο «Θέλω να Πω τον Πόνο μου». Στα τραγούδια αυτά είναι μαζί με την Ρία Κούρτη ενώ η μουσική είναι του Κώστα Σταματάκη και οι στίχοι του ίδιου του Πάνου Γαβαλά.

 Στις 20 Απριλίου 1975 διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές, καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Θεοτόκης παραιτήθηκε με αφορμή την κατάργηση της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Νταλάρας και η Άννα Βίσση ακούγονται στον δίσκο «Στα ψηλά τα παραθύρια»,που κυκλοφορεί και αυτός την άνοιξη .Πούλησε πάνω από 50.000 αντίτυπα.

 H εισβολή διαδηλωτών στην αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της αντιφασιστικής διαδήλωσης, ήταν το γεγονός που σημάδεψε την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου μετά τη μεταπολίτευση.

17 Απριλίου κυκλοφορεί η πρώτη ταινία με τίτλο «Εμμανουέλα». Η ταινία απαγορεύετεται από την κυβέρνηση.

 28 Απριλίου 1975 - Εμπρησμός οκτώ αμερικανικών αυτοκινήτων στην Ελευσίνα.  Από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ

Παρόλο που η Χαρούλα Αλεξίου το 1975 ήταν ήδη διάσημη λόγω των συμμετοχών της σε δίσκους άλλων τραγουδιστών, εκείνη την χρονιά βγάζει τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «12 Λαϊκά Τραγούδια». Ο δίσκος γίνεται χρυσός μια που πουλάει πάνω από 50.000 αντίτυπα.

Στις 5 Μαΐου 1975 στα Χανιά Κρήτης, φωτογραφήθηκε UFO να πετάει πάνω από το χωριό Βαρύπετρο. Συμπτωματικά πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση για το αξιοθέατο του χωριού, χωρίς να έχει πέσει στην αντίληψη των μαρτύρων

Ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε συνθήκες νομιμότητας θα γίνει τον Μάιο του 1975. Η 1η Μαίου συνέπιπτε με τη Μεγάλη Παρασκευή και η διοίκηση της ΓΣΕΕ με το Εργατικό Κέντρο, όρισαν σαν ημέρα του εορτασμού τις 9 Μαΐου. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας και ήταν ιδιαίτερα μαζική. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της Πόλης.

Πενήντα χιλιόμετρα από τις Σέρρες στη θέση «Πετρωτό», βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της χώρας, ίσως και της Ευρώπης. Το σπήλαιο έγινε γνωστό στις 19 Μαΐου 1975 στη Σπηλαιολογική Εταιρεία (Ε.Σ.Ε.) έπειτα από σχετικό έγγραφο της Κοινότητας Αλιστράτης Οι πρώτες εντυπώσεις ελλήνων και ξένων σπηλαιολόγων, γεωλόγων και εξερευνητών, ήταν υπέρ το δέον ενθαρρυντικές. Έχει πανύψηλες οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, καθώς και ένα σπανιότατο μικροδιάκοσμο από «εκκεντρίτες», ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Το Σύνταγμα του 1975 συντάχθηκε και ψηφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1975 (άρχισε να ισχύει από τις 11 Ιουνίου 1975) από την Ε΄ Αναθεωρητική βουλή και με αυτό καθιερώθηκε ως πολίτευμα η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Τον Ιούνιο η Μαρινέλλα κυκλοφορεί ένα δίσκο με τίτλο «Για πάντα». Μέσα σε αυτό το δίσκο ακούγονται κάποια τραγούδια του Κώστα Χατζή. Είναι η αρχή της συνεργασίας της με τον μεγάλο τραγουδοποιό και μαζί του τον επόμενο χρόνο θα βγάλει το «Ρεσιτάλ». Κάποια από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι τα: «Σαν Κάποιος Θίασος», «Κι ύστερα» καθώς και η διασκευή της επιτυχίας του Ντέμη Ρούσου (From Souvenirs to Souvenirs) με τίτλο «Γιατί Φοβάσαι»

Η αίτηση για πλήρη ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που ο K. Καραμανλής απηύθηνε στον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη φέρνει τα μιούζικαλ στην Ελλάδα κάνοντας αρχή με το «Καμπίρια» που έκανε πρεμιέρα στις 16 Ιουνίου.

19 Ιουνίου 1975: Με 210 ψήφους ο Κωνσταντίνος Τσάτσος πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Μίμης Πλέσσας και ο Ηλίας Λυμπερόπουλος δημιουργούν τα τραγούδια του δίσκου «Αγάπησα, Αμάρτησα»  που είναι η μοναδική συνεργασία του Μίμη Πλέσσα με την Τζένη Βάνου. Στο δίσκο υπάρχει η διαχρονική επιτυχία «Σε Βλέπω στο Ποτήρι μου»

 28 Ιουνίου Στο ξενοδοχείο Απόλλων Παλλάς στο Καβούρι γίνονται τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς. Σταρ Ελλάς λοιπόν για το 1975 στέφεται η Αφροδίτη Κατσούλη, Μις Ελλάς 1975 η Μπέλλα Αδαμοπούλου, Μις Γιάνγκ 1975 η Μαίρη Αλιφιέρη, Αναπληρωματική Μις Ελλάς 1975 η Μαρία Τζομπανάκη και Αναπληρωματική Μις Γιάνγκ 1975 η Αναστασία Κατσιμπάρδη. Τη νικήτρια στέφει η Σταρ Ελλάς 1973 Βάνα Παπαδάκη .


5 Ιουλίου παίρνουν διαζύγιο λόγω «ασυμφωνίας συμβιώσεως» η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

23 Ιουλίου 1975. Η πρώτη επέτειος της δημοκρατίας βάφεται στο αίµα των απεργών οικοδόμων και της νεολαίας. Μετά τη λήξη των συγκρούσεων, που ακολούθησε την αποχώρηση της αστυνομίας από τους δρόμους, υπολογίζονταν σε περισσότερους από 40 οι τραυματισμένοι διαδηλωτές, ενώ υπήρχαν και τραυματίες αστυνομικοί. Δεκάδες ήταν και οι συλληφθέντες, κάποιοι από τους οποίους κρατήθηκαν και πέρασαν από δίκη μετά από λίγες μέρες.

25 Ιουλίου του 1975 και γίνεται η δίκη του «Ληστή με τις γλαδιόλες» Θεόδωρου Βενάρδου, και καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Η δίκη των πρωταιτίων της δικτατορίας με τις κατηγορίες της στάσης και της εσχάτης προδοσίας άρχισε στις 28 Ιουλίου 1975 ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών υπό την προεδρία του Ιωάννη Ντεγιάννη

Αύγουστος του 1975 και ο Γιάννης Πουλόπουλος κυκλοφορεί ένα δίσκο με τίτλο «12 Ρεμπέτικα» που περιέχει ρεμπέτικα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες. Μια διαφορετική δουλειά του μεγάλου ερμηνευτή που άφησε για λίγο το «νέο κύμα» και ασχολήθηκε και με αυτό το είδος του τραγουδιού.

4 Αυγούστου η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβιβάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο

24 Αυγούστου Τελειώνει η δίκη των πραξικοπηματιών με την καταδίκη του.
Η διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης  γίνεται από τις 31 Αυγούστου έως τις 14 Σεπτεμβρίου  κλείνει 50 χρόνια ιστορία και περιορίζεται από 3 σε 2 εβδομάδες!!
Κατά την διάρκεια της έκθεσης γίνεται και το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης που το παρουσιάζουν ο Γιώργος Τζώρτζης και η Τόνια Καζιάνη.  Το α΄ βραβείο παίρνει ο Ρόμπερτ  Ουίλιαμς και η Μπέσσυ Αργυράκη με το τραγούδι «σαν ένα όνειρο» το δεύτερο βραβείο ο Δάκης με το τραγούδι «Κι όλο ψάχνω να σε βρω» και το τρίτο βραβείο ο Λάκης Τζορντανέλλι με το τραγούδι «Το δικό μου τραγούδι».





Τον Σεπτέμβριο του 1975 πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Είναι η εποχή που στην Ελλάδα κορυφώνεται η προσπάθεια για ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

1975: Στην Ελλάδα, η τριετής φοίτηση στο Γυμνάσιο γίνεται υποχρεωτική.

22-28 Σεπτεμβρίου γίνεται το 16ο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου  «Ο Θίασος» σαρώνει τα βραβεία . Παίρνει 7 συνολικά  (α’ καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, α’ γυναικείου ρόλου, α’ ανδρικού ρόλου και κοινού καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους)

Στις 16 Οκτωβρίου 1975 άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975 με βαριές καταδίκες για τους πρωταιτίους.
Τον Οκτώβριο το περιοδικό Φαντάζιο έχει στο εξώφυλλό του την Αλίκη Βουγιουκλάκη με μαύρο διαφανές κορμάκι. Μια προκλητική για την εποχή εκείνη φωτογράφιση που έκανε αίσθηση από την 41 χρονών εκείνη την εποχή Εθνική Σταρ.!!

 Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. φέρνουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, στην τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών. Η πρακτική  αυτή ξεκίνησε για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975....

Τον Οκτώβριο κυκλοφορεί επίσης και ένας δίσκος του Γιώργου Νταλάρα . Και ο δίσκος αυτός έχει τίτλο «50 Χρόνια Ρεμπέτικο Τραγούδι». Ίσως είναι από τις σημαντικότερες δουλειές του καλλιτέχνη.

 23 Νοεμβρίου 1975 και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας  έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο και απονέμει στην Κυρά της Ρω μετάλλιο για την περίοδο 1941-44 για τις « προσφερθείσες  υπηρεσίες  της.

Στο τέλος του 1975 ο Στέλιος Καζαντζίδης  αποχωρεί από την δισκογραφία με τον δίσκο «Υπάρχω». Θα επιστρέψει ξανά το 1987. Το δίσκο υπογράφουν ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Πυθαγόρας,


23 Δεκεμβρίου 1975: Η Αθήνα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα. Μεταξύ των καλεσμένων στη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρέσβης είναι και ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, με τη σύζυγό του Μαρία - Χριστιάνα. Λίγο πριν από τις 10, το ζεύγος -ιδιαίτερα ευδιάθετο- παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την οικία του, στο Ψυχικό, αγνοώντας την τραγική κατάληξη της βραδιάς. Καθώς η μαύρη λιμουζίνα σταματάει έξω από την έπαυλη, κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αυτοκίνητο, από το οποίο αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι μασκοφόροι. Απομακρύνουν τον οδηγό και τη γυναίκα και εκτελούν τον 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς. Στον τόπο της επίθεση αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη».
Οι πληροφορίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Ραδιοφωνικού Παραγωγού 
Βασίλη Ζαχαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...BX RADIO TV ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΕΔΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΜΑ...

Post Bottom Ad




Pages